מה זה שיק?
שיק, או בעברית המחאה, הוא הוראה שאדם נותן לבנק שבו מתנהל החשבון שלו. בשיק מורה הלקוח לבנק להעביר סכום כסף מסוים מחשבונו האישי לחשבונו של אדם אחר, ששמו רשום על השיק. שיק הוא שיטה טובה ונוחה לתשלום, מפני שהוא זמין תמיד, גם במקומות שבהם אין אפשרות לשלם בכרטיס אשראי, ומפני שניתן להשתמש בו עבור תשלום דחוי, כך שהוא מסייע לתכנן היטב את ההוצאות.
שיקים חוזרים
האדם שקיבל את השיק, כלומר מוכר, נותן שירות וכדומה, מפקיד את השיק שקיבל בחשבונו. אולם לעיתים הוא מגלה כעבור כמה ימים כי ה שיק חזר , ולא הופקד בחשבון. פירושו של דבר הוא שהבנק לא כבד את השיק ולא ביצע את הפעולה מסיבה כלשהי.
למה שיקים חוזרים?
ישנן הרבה סיבות לכך ששיקים חוזרים. לעיתים מדובר פשוט בטעות אנוש, כלומר בשיק שאינו תקין, כמו למשל אם חסרה חתימה, אם התאריך אינו נכון, אם יש חוסר התאמה בסכום בין המספרים למילים וכדומה. אולם ברוב המקרים, שיקים חוזרים בגלל שבחשבון של כותב השיק אין די כסף, או במילים אחרות – אין לשיק כיסוי.
איך אפשר למנוע מצבים של שיקים חוזרים?
שיקים חוזרים גורמים לבעיות רבות. ראשית, נותן השירות לא מקבל את הכסף המגיע לו. שנית, הבנק גובה עמלה על שיקים חוזרים , כאשר אם מדובר בשיקים חוזרים בגלל טעות העמלה היא נמוכה יחסית, ואילו על שיקים חוזרים בגלל אי כיסוי העמלה היא גבוהה ומגיעה לחמישים שקלים בערך. יתרה מזאת – בעל חשבון ששיקים רבים שלו חוזרים מסתכן בכך שהבנק יגביל את חשבונו. כדאי למנוע מצבים של שיקים חוזרים, ולכן הן כותב השיק והן מקבל השיק צריכים לבדוק היטב את השיק על מנת למנוע טעויות. בנוסף, כותב השיק צריך לוודא שיש בחשבונו די כסף על מנת לכסות את השיק, או לחילופין לכתוב על השיק תאריך עתידי שבו יהיה כסף בחשבון, וכך השיקים לא יחזרו.
מה עושים עם שיקים חוזרים?
נותן שירות שנתקל בשיקים חוזרים צריך לדאוג לקבל את התשלום בדרך אחרת. ברוב המקרים, מספיק לפנות בפשטות אל כותב השיק ולדרוש ממנו תשלום מיידי. אולם ישנם מקרים שבהם כותב השיק אינו יכול או אינו רוצה לשלם. במקרים אלה ייאלץ נותן השירות לפנות לסיוע של עורך שין, של חברת גבייה ואפילו של הוצאה לפועל, על מנת לאלץ את כותב השיק לשלם באופן כזה או אחר.